Anders Leander i MÖNSTERÅS

Världens rikaste land – vilket är det rikaste landet i världen?

Av Anders Leander - 2015-04-27 12:15



Vilket är världens rikaste land? Tidigare har vi skrivit om världens fattigaste land. Men hur ser det ut i andra änden på skalan. Rikedom kan mätas på olika sätt, bland annat kan man mäta hur stor förmögenhet landets medborgare har i snitt men även hur mycket pengar landet tjänar på produktion och export till andra länder.



Att mäta rikedom utifrån bruttonationalprodukt (BNP) är ett vanligt sätt att uppskatta hur rikt ett land är. BNP är värdet av alla de varor och tjänster som framställs i ett land under en viss period, vanligen ett år. Sett till bruttonationalprodukt är USA världens rikaste land med ett BNP på 16 768 miljarder dollar (ca 146 000 miljarder kronor). Kina, som är världens näst rikaste land sett till bruttonationalprodukt, har ett BNP på 9 240 miljarder dollar (ca 80 500 miljarder kronor).


BNP per capita


Bruttonationalprodukt (BNP) per invånare är ett annat vanligt sätt att mäta rikedom på. Det betyder att man mäter hur stor bruttonationalprodukten är fördelat på landets medborgare, så ett land som har ett högt BNP men en stor befolkning får då ett mindre BNP per invånare. Ofta mäter man detta genom så kallad Purchasing Power Parities (PPP) eller köpkraftsparitet.


När bruttonationalprodukten beräknas med hjälp av PPP så tar man hänsyn till prisnivån och köpkraften i varje land. Oftast använder man amerikanska dollar när man ska mäta BNP per invånare.



  

Vy över Doha, Qatar.                  Foto: UN Photo/Milton Grant



Rikedom i Qatar och USA


Sett till BNP per invånare är Qatar världens rikaste land med ett BNP per invånare på 128 530 dollar (ca 1,12 miljoner kronor). Qatar har endast 2 168 673 invånare samtidigt som landet tjänar mycket på export av olja och gas. Därför har Qatar ett så högt BNP per invånare. USA, som är världens rikaste land sett till BNP, kommer på plats 11 när man räknar BNP per invånare med 53 750 dollar per invånare (ca 469 000 kronor).


Precis som när man mäter fattigdom är det ibland missvisande att mäta rikedom sett utifrån BNP och BNP per invånare. Men det finns andra sätt att mäta hur rikt och utvecklat ett land är, t.ex


Human Development Index (HDI)  som rangordnar länder utifrån andra aspekter utöver BNP per invånare. Bland annat mäter HDI även medellivslängd och förväntat antal år i skolan. I den senaste mätningen av HDI är Norge världens mest utvecklade land (2013).




Källa:    Världskoll

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards