Anders Leander i MÖNSTERÅS

"Sparare bör sälja sina aktier"

Av Anders Leander - 2015-07-28 10:00



De sparare som planerar att använda sina pengar inom kort bör sälja sina aktier.

Det säger sparekonomer med anledningen av Greklandskaoset.



 

Foto: Remy de la Mauviniere / TT



De avbrutna förhandlingarna mellan Grekland och långivarna och den kommande folkomröstningen om grekiska reformer skapar oro på börserna. Det ger privata sparare anledning att agera, kanske redan i dag, måndag.


– Jag tror att vi kommer att få se skakiga börser tills vi ser vad det här tar vägen, med folkomröstningen på söndag som första milstolpe. Om man har pengar i aktier eller aktiefonder som man behöver inom den närmaste tiden så skulle jag plocka hem en del av pengarna, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Om man har pengar i aktier eller aktiefonder som man behöver inom den närmaste tiden så skulle jag plocka hem en del av pengarna.

 

Maria Landeborn tror på fortsatt turbulens och ett möjligt slutresultat med ett börsfall på upp till 10 procent. Hon menar också att nedgången påverkar sparare i både svenska aktiefonder och i Europafonder.


– Trots att det är en kris som rör euroområdet har vi sett en nedgång i Asien.

I morgon löper Greklands tid ut för betalningen till Internationella valutafonden, IMF.


När ska man sälja?


– Tajmingen är alltid svår, men då tycker jag att man ska se till att vi har haft en väldigt kraftig börsuppgång de senaste åren. Man kan lika gärna sälja i dag, som en annan dag den här veckan.


Kan vi vänta oss en ytterligare börsnedgång i morgon?


– Om Grekland inte kan betala så lär det komma nya börsnedgångar. För den som har fonder ska man tänka på att det finns olika brytpunkter för när en säljorder går igenom. Men ingen vet hur det går i morgon, tisdag, och IMF kan ge Grekland ytterligare 30 dagar. Så sett i det perspektivet kan det vara svårt att tajma exakt när man ska sälja.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är inne på samma spår.


– Ska du använda pengarna inom tre månader är det dags att sälja eftersom Grekland kan stöka till det ordentligt. Och då vill du inte se att din reskassa försvinna. Men sedan tycker jag inte att man ska ha kortsiktigt sparande på börsen i första läget.


Samtidigt menar Claes Hemberg att snittsvensken har för lite aktier på börsen och att det kan vara läge att i stället köpa aktier till det mer långsiktiga sparandet.


– Snittspararen har lite aktier och är ganska bra rustade för en nedgång, men dåligt rustade för en uppgång om det blir en lösning. För det långsiktiga sparandet är det köpläge.


– Om man sparar på längre sikt så skulle jag sitta stilla i båten. Greklands ekonomi står för under 2 procent av Europas BNP. Det är svårt att överblicka konsekvenserna om Grekland faktiskt skulle gå ur, men jag har svårt att se att Sverige skulle dras ner av det, säger Maria Landeborn.


Maria Landeborns råd att vara passiv gäller även räntefonder, eftersom de inte kommer att påverkas av Greklandskrisen i samma utsträckning som aktiefonder.

 

 

 Källa & Länk:  SvD Näringsliv


 



 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards