Anders Leander i MÖNSTERÅS

Schweiziska banker kan förbjudas att skapa pengar

Av Anders Leander - 2015-12-28 18:15



Kampanjen Vollgeld initiative i Schweiz har samlat in över 120 000 underskrifter för en folkomröstning som kan förbjuda privata banker att skapa pengar ur tomma intet.

 

 

 

 

 

Detta rapporterar The Telegraph. Den schweiziska regeringen bekräftade på torsdagen att en folkomröstning ska äga rum i frågan, efter att mer än 120 000 personer har skrivit under en ansökan om att den schweiziska centralbanken ska ha all makt att skapa pengar i det finansiella systemet.

 

Kampanjen – som leds av Swiss Sovereign Money Movement – mera känd som Vollgeld initiative – bildades för att förhindra finansiella spekulationer. Detta genom att kräva att privata banker har 100 procents täckning för utlåning.

 

”Bankerna kommer inte att kunna skapa pengar själva längre, de kommer bara att kunna låna ut pengar som de har från sparare eller från andra banker eller till och med, om det behövs, pengar som den schweiziska centralbanken har gett dem”, skriver kampanjorganisationen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

 

Enligt den schweiziska modellen för direktdemokrati kan en folkomröstning äga rum om en ansökan samlar in minst 100 000 signaturer inom en 18-månadersperiod. Om privata banker förbjuds att skapa pengar, kommer den schweiziska nationalbanken att få monopol på fysiskt och elektroniskt skapande av pengar i framtiden.

 

”Men frågan om hur nya pengar förs in i ekonomin ligger hos regeringen”, menar Vollgeld initiative.

 

Att begränsa skapande av pengar till centralbankerna föreslogs redan på 1930-talet. Idén stöddes av den välkände amerikanske ekonomen Irving Fischer som menade att det var ett sätt att stoppa lånebubblor och förhindra att privata banker ägnar sig åt oansvarig utlåning.

 

Inom modern marknadsekonomi har centralbanker endast makt över skapandet av sedlar och mynt, men inte skapandet av alla pengar i det finansiella systemet, vilket gör att privata banker kan skapa pengar när en lånekredit beviljas. I det nuvarande finansiella systement kan centralbanker påverka pengamängden genom penningpolitik och regleringar.

 

Den schweiziska centralbanken, SNB, etablerades 1891 med exklusiv rätt att skapa pengar genom sedlar och mynt. Men över 90 procent av de pengar som cirkulerar i Schweiz existerar numera genom ”elektroniska pengar” skapade av privata banker – inte genom den schweiziska centralbankens försorg.

 

 

 

 

 

”På grund av uppkomsten av elektroniska betalningstransaktioner har bankerna återfått möjligheten att skapa sina egna pengar. Det beslut som fattades av folket 1891 har fallit i glömska”, menar Vollgeld initiative.

 

Att hålla folkomröstningar om penningsystemet är ingen ny företeelse i Schweiz. Förra året ägde en folkomröstning rum i landet där mer än 78 procent av väljarna röstade emot en lag om att centralbanken skulle öka sina guldreserver från nuvarande 7 procent till 20 procent.

 

Till skillnad från folkomröstningen om guldreserverna – som mera betraktades som sätt att återinföra guldstandarden i Schweiz – har ekonomer stött tanken på att pengar ska skapas av centralbanken, som ett sätt att stabilisera den schweiziska ekonomin och förhindra allt för hög kredittillväxt.

 

2008 kraschade banksystemet på Island efter att privata banker skapat sina egna pengar – därefter lämnade Island det finansiella system där privata banker tillåts att skapa pengar ur tomma intet – och satte därmed punkt för det som kallas “fractional reserve banking”.

Den schweiziska regeringen har ännu inte fastställt något datum för folkomröstningen.

 

Det där med att bankirer skall kunna fängslas om de bedrar nationer och dess folk är självklart. T o m aktieägarna bör kunna straffas på något sätt, d v s i varje fall deras representanter, alltså bankens styrelseledamöter. Är banken ett dotterbolag, så bör självklart ägandekedjan uppåt kunna ställas till svars (styrelseledamöterna). 

 

 

 

Källa:     d-intel

 

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards