Anders Leander i MÖNSTERÅS

Regeringen höjer skatten på bensin och diesel mot folkets vilja

Av Anders Leander - 2016-01-05 17:00



Efter en undersökning genomförd av Sifo står det nu tydligt att de kommande skattehöjningar på drivmedel som regeringen vill få till stånd går stick i stäv mot vad svenska folket vill.

 

 

 


På uppdrag av Svenskt Näringsliv genomförde Sifo i början av september en undersökning bland svenska folket om vad de tycker om det indexsystem som regeringen har på förslag och som innebär att skatten på både bensin och diesel successivt ska höjas för att småningom bli högst i världen.


Hela 78 procent av de tusen tillfrågade personerna, som ska representera demografin i vårt rike, anser att förslaget om ett indexsystem är dåligt. Endast 15 procent anser sig vara positiva till förslaget och sju procent av de tillfrågade är utan åsikt (vet ej).


Motståndet är något större hos män än hos kvinnor, 81 jämfört med 76 procent. Sett till ålderskategori är det personer i åldrarna 15 till 29 år som är minst negativa till förslaget (61 % emot). I övriga ålderskategorier, 30-49, 50-64 och 65+, är motståndet jämnt fördelat (84, 84 respektive 83 %).


– Indexförslaget ger Sverige världens högsta dieselskatt år 2017 och världens högsta bensinskatt år 2019. I ett av Europas glesast befolkade länder med ett transportberoende näringsliv kan effekterna för näringslivets konkurrenskraft och möjligheterna att bo i hela Sverige bli märkbart negativa. Förslaget är inte berett enligt de krav som ställs i Sverige på skattelagstiftning och saknar konsekvensanalyser.


Det underminerar den demokratiska legitimiteten för skattesystemet att i stället för underlag, konsekvensanalyser, debatt och riksdagsbeslut gömma höjningar i ett automatiskt indexsystem. Eftersom förslaget inte ingår i DÖ vädjar vi till oppositionen att stoppa förslaget, säger Bertil Moldén som är vd för Bil Sweden.


Sett till partitillhörighet har regeringens förslag också en väldigt svag förankring hos väljarna. En klar majoritet hos Moderaterna (91 %), Folkpartiet (87 %), Centerpartiet (86 %), Kristdemokraterna (98 %), Socialdemokraterna (75 %) och Sverigedemokraterna (98 %) är emot förslaget. Även hos Feministiskt Initiativ är majoriteten (59 %) inte förtjusta i förslaget.


Det är endast hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet som det ser annorlunda ut. Vänsterpartiet är tudelat i frågan med 50 procent på vardera sida medan en minoritet (45 %) hos Miljöpartiet är emot förslaget.
Tittar man blockpolitiskt ser siffrorna ut som följer: hos det borgerliga blocket är 90 procent mot förslaget och hos det rödgröna blocket 64 procent.


Regeringen har med andra ord inte stöd för sitt förslag. Stöd finns endast hos Miljöpartiet, ett parti som fick 6,89 procent av rösterna vid senaste valet förra hösten.


Titta gärna på bilderna i galleriet nedan för att ta del av hela Sifo-undersökningen som även visar svarsresultaten baserat på bland annat region, facktillhörighet, utbildning med mera, samt om svenska folket anser att dagens beskattning på drivmedel är lagom, för hög eller för låg.



Källa:   teknikensvärld


 

 
 
Ingen bild

s29

6 januari 2016 00:59

GOOD BAY SVENSK ÅKERINÄRING.

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards