Anders Leander i MÖNSTERÅS

Nordkorea: Lyckad sprängning av vätebomben som kallas H-bomb

Av Anders Leander - 2016-01-06 11:15



Nordkorea:  LYCKAD SPRÄNGNING AV VÄTEBOMB! Det var strax efter 04:30 (svensk tid) som Nordkoreas i ett uttalande uppgav att man genomför ett framgångsrikt test av en vätebomb, som även kallas H-bomb. "Är Nordkorea på gång att blanda sig i det påbörjade WorldWar III, man får nog inte räkna bort Kim Jong ??"



 

Bild: www.BusinessInsider.com



Dock är inget ännu bekräftat utav utomstående parter men enligt Bruce Bennet, försvarsanalytiker på Rand Corporation, var denna bomb sannolikt i storlek med den atombomb som USA släppte över japanska staden Hiroshima år 1945 under andra världskriget.


Hade det varit en H-bomb hade smällen varit tio gånger kraftigare säger Bruce, enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

 

Ett skalv har registrerats i natt i närheten av samma plats där Nordkorea tidigare utfört sina bombtester och hade en magnitud på 5,1.


Sydkoreas geologiska institut bekräftar att skalvet inte var naturligt och landet kallar till krismöte, något även FN:s säkerhetsråd gjorde och håller i mötet senare under dagen.

Vätebomben bygger på att vätets atomkärnor ombildas till tyngre atomkärnor genom fusion till skillnad från en atombomb som bygger på fission. Vätebomben är mycket mycket kraftigare.




Källa:          www.KCNA.kp , english.yonhapnews.co.kr , Reuters, AFP & CNN.



 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards